Ο τούρκος πρωθυπουργός,Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζει μια σημαντική αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό στο κουρδικό, υποστηρίζουν πολιτικές πηγές στο περιβάλλον του. Το συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος, που ξεκινά την Κυριακή στη 'Αγκυρα, μπορεί να είναι η ευκαιρία αλλαγής της ακολουθούμενης πολιτικής, υποστηρίζουν οι ίδιες πολιτικές πηγές.

Σε δηλώσεις του σε δυο τηλεοπτικά δίκτυα το Σαββατοκύριακο, ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κοινοβουλευτικό κουρδικό κόμμα BDP, δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας του ΡΚΚ.

Το ΡΚΚ προκαλεί τον τελευταίο καιρό εκατοντάδες θύματα μεταξύ των νεαρών κληρωτών στρατιωτών, και κατακραυγή στην τουρκική κοινωνία που δείχνει να αγγίζει τα όρια της αντοχής της απέναντι σε αυτή την τακτική. «Το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα πάει και πάλι για το Ιμραλί» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, εννοώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν αρχηγού του ΡΚΚ που εκτίει την ποινή του στο νησί Ιμραλί.

Άλλωστε ο αδελφός του Οτζαλάν, Μεχμέτ, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ιμραλί, δήλωσε στον τουρκικό Τύπο ότι ο αδελφός του ετοιμάζει σχέδιο ειρήνης και περιμένει «να του ανατεθούν καθήκοντα» για την λύση του κουρδικού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ηγήθηκε μιας ανεξήγητης σκλήρυνσης της πολιτική του στο κουρδικό, και επέστρεψε σε πρακτικές που εφάρμοσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι πριν από δέκα χρόνια. Η ανεξήγητη αυτή στροφή είχε αποδοθεί στον επαμφοτερίζοντα ρόλο του κουρδικού κοινοβουλευτικού κόμματος που δεν θέλησε να αγκαλιάσει τη στροφή του Ερντογαν, την οποία είχε χαρακτηρίσει ως τακτικό ελιγμό με στόχο να εξωθηθούν τα πράγματα σε λύση.

Το συνέδριο του κυβερνητικού κόμματός που αρχίζει την Κυριακή στη 'Αγκυρα μπορεί να είναι η ευκαιρία αλλαγής της ακολουθούμενης πολιτικής, λένε οι ίδιες πολιτικές πηγές

Ο τούρκος πρωθυπουργός απέκλεισε ωστόσο φήμες που ήθελαν την μεταβολή της ποινής του Οτζαλάν σε κατ' οίκον περιορισμό, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνεργασία του για να λυθεί το κουρδικό ζήτημα.

Όσον αφορά τον αφοπλισμό του ΡΚΚ, θέμα που προκάλεσε πριν από δύο χρόνια τη κατάρρευση της λύσης που είχε συμφωνηθεί, ο τούρκος πρωθυπουργός, τόνισε ότι «η τρομοκρατική οργάνωση θα πρέπει να θάψει τα όπλα και τότε μόνο μπορεί να σταματήσουν οι επιχειρήσεις (του τουρκικού στρατού ) και να προχωρήσουν οι συνομιλίες».

«Αυτοί λένε να σιωπήσουν τα όπλα, άλλα εγώ λέω να εγκαταλειφθούν τα όπλα» είχε αναφέρει, λέγοντας: «Όσο έχετε στα χέρια σας όπλα, αυτά μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή».

«Εάν το απαιτεί το συμφέρον της χώρας και αν πρόκειται να βρεθεί λύση, τότε θα ξαναξεκινήσω την διαδικασία του Όσλο. Παρά τους Μπαχτσελί και Κιλιντσάρογλου, μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να ξαναρισκάρουμε. Μπορεί αυτή τη φορά να μην είναι στο Όσλο, αλλά κάπου αλλού» είπε.

Πηγή: in.gr
TAGS