Σε περιορισμένες, αυτή τη φορά, συγκρούσεις με την αστυνομία κατέληξε η νέα διαδήλωση κατά της λιτότητας που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη το βράδυ του Σαββάτου: Μετά την περικύκλωση της Βουλής, οι αψιμαχίες με τα ΜΑΤ τα ξημερώματα οδήγησαν σε 13 τραυματίες, ένας από τους οποίους αστυνομικός, και δύο συλλήψεις. Νύχτα αντιδράσεων και στη Λισαβόνα, καθώς η Πορτογαλία του Μνημονίου ετοιμάζεται για νέα μέτρα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2013.

Στη Μαδρίτη, χιλιάδες διαδηλωτές για τρίτο βράδυ αυτή την εβδομάδα φώναξαν συνθήματα όχι μόνο κατά των περικοπών αλλά και κατά του «υπερβάλλοντος ζήλου» της επέμβασης της αστυνομίας στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Τρίτης. Οι εικόνες ματωμένων διαδηλωτών αλλά και η χρήση πλαστικών σφαιρών εκείνης της νύχτας έχουν γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης στη χώρα.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και οι περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν, όμως ορισμένοι που αποφάσισαν να μείνουν άρχισαν να απομακρύνονται από την αστυνομία.

Τότε ξεκίνησε η ένταση, με εκτόξευση αντικειμένων στα αστυνομικά βαν, η οποία τελικά έληξε όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν και τους τελευταίους. Στα περιστατικά τραυματίστηκαν 13 άτομα, ένας από τους οποίους αστυνομικός, και συνελήφθησαν δύο.

Πορτογαλία: «Το έργο το έχουμε δει στην Ελλάδα»

Στην Πορτογαλία, χιλιάδες πολίτες σε αρκετές πόλεις της χώρας κατέβηκαν ξανά στους δρόμους αντιδρώντας στην πολιτική του μνημονίου. Οι Πορτογάλοι ετοιμάζονται για τον σκληρό προϋπολογισμό του 2013 ενώ οι διαδηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων είχαν μεν αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά προσανατολίζεται σε αύξηση φόρων ως ισοδύναμο μέτρο.

Τη νέα διαδήλωση του Σαββάτου είχε διοργανώσει το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP. «Έναν χρόνο πριν, ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας ήταν η συμφωνία με την τρόικα» είπε ο επικεφαλής του CGTP Αρμένιου Κάρλους, συνεχίζοντας: «Αλλά έχουμε ήδη δει το έργο στην Ελλάδα, είναι αδιέξοδος και μας σπρώχνει στο χείλος της καταστροφής.

Τα προγνωστικά για την πορτογαλική οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι εκτιμήσεις επιδεινώνονται και βλέπουν την ύφεση να συνεχίζεται περισσότερο από όσο υπολογιζόταν.


Πηγή: in.gr