Πολιτικές προσαρμοσμένες στη γήρανση των κοινωνιών πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις, σημειώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στο Τόκιο.   
Η έκθεση συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων και καλεί τα κράτη να βελτιώσουν τα συστήματα υγείας προς τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Η μελέτη του ΟΗΕ, δείχνει ότι από τα περίπου 7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης, τα 893 εκατομμύρια είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 12,8%.

Μέσα σε μια δεκαετία, ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά τα συστήματα υγεία και κοινωνικής ασφάλειας, εκτιμά η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 80% των ηλικιωμένων θα ζουν έως το 2050 στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες, λόγω των νέων, δεν έχουν αναπτύξει πολιτικές προς την τρίτη ηλικία.

Η έκθεση επίσης τονίζει τα προβλήματα που αφορούν τους ηλικιωμένους ανθρώπους, την υποαπασχόληση, τις διακρίσεις και τη βία στο χώρο εργασίας, αλλά και στο σπίτι.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ παρουσιάστηκαν στην Ιαπωνία, η οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον τομέα της πληθυσμιακής γήρανσης, καθώς πάνω από το 30% του πληθυσμού είναι ηλικίας 60 ετών και άνω.
TAGS