Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τσεχίας ο πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Μίλαν Στετς.
Οι Τσέχοι θα πρέπει να εκλέξουν τον διάδοχο του ευρωσκεπτικιστή νυν προέδρου Βάτσλαβ Κλάους για μια θητεία πέντε ετών, σύμφωνα με τροπολογία του Συντάγματος που ψηφίστηκε φέτος.

Από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η εκλογή του προέδρου της χώρας γινόταν από το κοινοβούλιο.

Μέχρι σήμερα, 25 υποψήφιοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν το αξίωμα αυτό, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Μίλος Ζίμαν και Γιαν Φίσερ και ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Για να δηλώσουν επισήμως υποψηφιότητα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών ή 10 γερουσιαστών ή ακόμη να συλλέξουν 50.000 υπογραφές. Επίσης οφείλουν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους ως τις 6 Νοεμβρίου.

Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας δεύτερος θα διοργανωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.