Ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι προχώρησε σε μία δήλωση που «τροποποιεί» τις έως τώρα εντυπώσεις για τα μελλοντικά του σχέδια, μιλώντας στο Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας.
«Ελπίζω να αφήσουμε σε άλλους την διακυβέρνηση της χώρας-μιας χώρας λιγότερο μοιρολατρικής και λίγο πιο γαλήνιας» δήλωσε ο Μόντι, ενώ λίγες μερες νωρίτερα είχε κάνει γνωστό ότι «σε περίπτωση που του ζητηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, είναι διατεθειμένος να αναλάβει και πάλι πρωθυπουργός μετά τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης».

Σε δημόσια συνάντηση χθες ο επικεφαλής της κεντρώας δύναμης Udc Πιερφερντινάντο Καζίνι, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στον Μόντι, θεωρώντας αναγκαία την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, ο οποίος έχει δημιουργήσει το μικρό, κεντροδεξιό κόμμα «Μέλλον και Ελευθερία» κι ετοιμάζεται να συνεργαστεί με το Udc.

Ωστόσο η κεντροαριστερά συνεχίζει να εκφράζει ενστάσεις για την παραμονή του Μόντι στην πρωθυπουργία. «Δεν θέλω ο σημερινός πρωθυπουργός να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου ή να βγει στην σύνταξη, αλλά τώρα χρειάζεται να δραστηριοποιηθεί η πολιτική, διότι από την παραμονή σε βάλτο προκύπτει μόνο βάλτος», δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

 Η κεντροδεξιά, δε, εμφανίζεται διχασμένη: στο μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», στενοί συνεργάτες του «Καβαλιέρε», όπως οι πρώην υπουργοί Φράνκο Φρατίνι, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι και Μπέπε Πιζάνου, τάσσονται υπέρ μιας δεύτερης κυβέρνησης Μόντι. Τα στελέχη, όμως, που προέρχονται από την πρώην άκρα δεξιά, θέλουν να εκφράσει, το κόμμα, έναν ισχυρό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Σειρά πολιτικών σχολιαστών πάντως υπογραμμίζει ότι αν τελικώς ο Μόντι δεν εξασφαλίσει νέα πρωθυπουργική εντολή, είναι πιθανό να είναι έναν από τους επικρατέστερους υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, από την στιγμή που η θητεία του νυν προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2013.