Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Οστιν Τάις, ο οποίος εξαφανίσθηκε στα μέσα Αυγούστου -ενώ βρισκόταν στη Συρία- και θεωρείται ότι κρατείται από το συριακό καθεστώς, εμφανίζεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

 

Στο βίντεο διάρκειας 47 δευτερολέπτων φαίνεται ένας άνδρας με τα χαρακτηριστικά του Αμερικανού φωτορεπόρτερ, εμφανώς σε κακή κατάσταση, ο οποίος οδηγείται με δεμένα τα μάτια από άνδρες που φωνάζουν «ο Θεός είναι μεγάλος» στην κορυφή ενός λόφου.

Οι δύο τελευταίοι εργοδότες του Οστιν Τάις, η εφημερίδα Washington Post και ο όμιλος Τύπου MacClatchy, που εκδίδει αμερικανικές εφημερίδες όπως η Miami Herald, επιβεβαίωσαν ότι στο βίντεο εμφανίζεται ο δημοσιογράφος χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο για την τύχη του.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση, διπλωμάτες και οι εργοδότες του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρούν πως κρατείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

 

«Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η συριακή κυβέρνηση θα αποποιηθεί την ευθύνη, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι βρίσκεται στα χέρια της», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

 

Η Washington Post και ο όμιλος MacClatchy απηύθυναν και πάλι έκκληση προς αυτούς που κρατούν τον Οστιν να τον απελευθερώσουν αμέσως, διότι ο νεαρός «είναι ένας δημοσιογράφος που διακινδύνευσε τη ζωή του για να διηγηθεί στον υπόλοιπο κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία».

 

Πρώην πεζοναύτης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο Οστιν Τάις έφθασε τον Μάιο στη Συρία μέσω της Τουρκίας, χωρίς άδεια εισόδου, όπως και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συγκρούσεις, αναφέρει η Washington Post. Αφού ταξίδεψε μαζί με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, τον Αύγουστο έφθασε στη Δαμασκό, από όπου και χάθηκαν τα ίχνη του.

TAGS