Έξι μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν από τα δύο επιβατηγά πλοία που συγκρούστηκαν στα ανοιχτά του Χονγκ Κονγκ χθες τη νύχτα, οδηγώντας στο θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 100, ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφάλειας.
«Η αστυνομία συνέλαβε έξι πρόσωπα το απόγευμα» (τοπική ώρα), δήλωσε ο Λάι Τουνγκ-κουόκ σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι σε βάρος τους διεξάγεται έρευνα διότι «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων στην θάλασσα».

Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 20:20 την Δευτέρα τοπική ώρα (05:20 την Τρίτη, ώρα Ελλάδας) καθώς ένα πορθμείο της εταιρείας Hong Kong and Kowloon Ferry (HKKF), η οποία κάνει δρομολόγια που συνδέουν το Χονγκ Κονγκ με το νησί Λάμα, διεμβόλισε ένα άλλο πλοίο με πάνω από 120 επιβάτες.

Το πλοίο Lamma IV, που ανήκει στην επιχείρηση ηλεκτρισμού Hong Kong Electric, μετέφερε υπαλλήλους της εταιρίας και συγγενείς τους που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τη θεαματική ρίψη πυροτεχνημάτων που γίνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της εθνικής κινεζικής εορτής. Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά με την πρύμνη προς τα κάτω. Η αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη πληρώματος από το κάθε πλοίο.

«Από τη μέχρι στιγμής έρευνα υποψιαζόμαστε ότι τα πληρώματα δεν έλαβαν τα μέτρα που απαιτούνται από το νόμο για τη ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Τσανγκ Ουάι-χουνγκ. «Περιμένουμε τη σύλληψη και άλλων ατόμων. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε ποινικές ευθύνες», πρόσθεσε.

Η χαμηλή ορατότητα δυσχέρανε τις προσπάθειες διάσωσης των επιβατών, που ήταν παγιδευμένοι στο αναποδογυρισμένο πλοίο, το οποίο αφού πλημμύρισε, βυθίστηκε, ανέφεραν κάποιοι από τους επιζώντες. «Το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε 10 λεπτά. Έπρεπε να περιμένουμε τουλάχιστον 20 λεπτά πριν μας διασώσουν» δήλωσε ένας από τους επιζώντες.

Αλλοι διασωθέντες επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο πλημμύρισε γρήγορα, παγιδεύοντας πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν ελάχιστο χρόνο για να φορέσουν τα σωσίβια τους, ενώ μερικοί χρειάστηκε να σπάσουν τα παράθυρα για να κολυμπήσουν έως την επιφάνεια.