Οι συνομιλίες για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έχουν αναθερμανθεί και μπορεί να οδηγήσουν στην απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, αναφέρει σε σημερινό άρθρο της αραβική εφημερίδα.

Η εφημερίδα αλ Χάγιατ, με έδρα το Λονδίνο, επικαλέστηκε δηλώσεις του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ, σύμφωνα με τις οποίες ο γερμανός μεσολαβητής Γκέρχαρντ Κόνραντ επισκέφθηκε τη Γάζα πριν δύο εβδομάδες για να συνομιλήσει με εκπροσώπους της Χαμάς και ισραηλινούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Κόνραντ στη Γάζα από το πάγωμα των συνομιλιών το 2009.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι προτίθεται να ελευθερώσει κάποιους από τους Παλαιστίνιους που κρατά, όμως όχι εκείνους που πιστεύει ότι βρίσκονται πίσω από τις σοβαρότερες επιθέσεις εναντίον του. Εχει επίσης θέσει όρους για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων που θεωρεί ακόμα επικίνδυνους.

Ο Αμπού Μαρζούκ αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο Κόνραντ έκανε κάποιες νέες προτάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ανταλλαγή. Δήλωσε όμως ότι "η θέση της Χαμάς δεν έχει αλλάξει" και ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ της οργάνωσης των Ισραηλινών παραμένουν παγωμένες. Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι εμποδίζει την ανταλλαγή παίρνοντας πίσω τις προηγούμενες δεσμεύσεις του.