Έναν πρωτότυπο, αλλά και επικίνδυνο τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης επέλεξε ο 47χρονος επιχειρηματίας, Μαρτσέλο Ντι Φινίτσιο, ο οποίος σκαρφάλωσε στον τρούλο της βασιλικής του Αγίου Πέτρου, όπου και κατάφερε να ξεδιπλώσει πανό που γράφει «Φτάνει με τον Μόντι, με την Ευρώπη, με τις πολυεθνικές, πρόκειται για κοινωνική σφαγή».
Οι Ντι Φινίτσιο μπήκε στην εκκλησία σαν τουρίστας το απόγευμα της Τρίτης, παρέμεινε στο εσωτερικό της και τελικά κατάφερε να βγει έξω από ένα από τα μικρά παράθυρα που βρίσκονται στον τρούλο του Αγίου Πέτρου.

Χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της υπηρεσίας ασφαλείας του Βατικανού που προσπάθησαν να τον πείσουν να κατέβει.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 47χρονος επιχειρηματίας, με καταγωγή από την Τεργέστη, διαμαρτύρεται κατ' αυτό τον τρόπο.

Όπως αναφέρει η Corriere della Serra, στις 30 Ιουλίου είχε καταφέρει να ανέβει ξανά στον τρούλο της του Αγίου Πέτρου για να διαμαρτυρηθεί κατά της ευρωπαϊκής οδηγίας Μπόλκενσταϊν, που αναφέρεται στην απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών και την αύξηση του ανταγωνισμού.

Επίσης στις 26 του περασμένου Μαρτίου ο ίδιος ανέβηκε σε έναν γερανό στην Τεργέστη και έμεινε τέσσερις ημέρες σε ύψος 80 μέτρων, μέχρι να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου, δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον επιχειρηματία, ο οποίος είναι τώρα βρέθηκε στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθεί.