Με τις εορταστικές εκδηλώσεις να επικεντρώνονται φέτος στο Μόναχο, οι κάτοικοι της Γερμανίας τιμούν την ημέρα γερμανικής ενότητας.   
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι Γερμανοί κάνουν απολογισμό τους εδάφους που έχει καλυφθεί στη σύγκλιση των πρώην ανατολικών κρατιδίων με τα δυτικά και τις αποκλίσεις που ακόμη παραμένουν.     

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το χάσμα έχει αρχίσει ξανά να γίνεται αισθητό με την οικονομία των πρώην ανατολικών κρατιδίων να υποχωρεί κατά 2% και να φτάνει στο 71% του μέσου όρου των δυτικών κρατών και με την αγορά εργασίας να παραμένει πιο ελκυστική για τους νέους στα δυτικά κρατίδια.   

Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος να μην γιορτάζει η χώρα τη λύση του λεγόμενου γερμανικού ζητήματος, που πέρασε μία για πάντα στην ιστορία με την πλήρη επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας στις 3 Οκτωβρίου του 1990, έναν χρόνο μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.  

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι φέτος το Μόναχο, καθώς η Ημέρα Γερμανικής Ενότητας -η μοναδική εθνική γιορτή της Γερμανίας- γιορτάζεται κάθε χρόνο στο κρατίδιο που προεδρεύει της Άνω Βουλής (εν προκειμένω η Βαυαρία).  

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με Οικουμενική θεία λειτουργία, την οποία θα παρακολουθήσουν ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ και η Γερμανίδα καγκελάριος και η κεντρική τελετή γίνεται αργότερα στην Όπερα.  


Με πληροφορίες από in.gr / Φωτογραφία: Reuters