Μετά τις εκλογές της ερχόμενης χρονιας, η πλειονότητα των Ιταλών δεν θέλει να παραμείνει ο Μάριο Μόντι στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, η οποία δείχνει ακόμη πτώση της δημοτικότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.   
Ειδικότερα, το 56% των Ιταλών επιθυμούν λίγο ή καθόλου να δουν τον Μόντι να συνεχίζει στην πρωθυπουργία, ενώ 42% είναι «πολύ» ή «αρκετά» υπέρ της ιδέας.  

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η απογοήτευση των Ιταλών από την παραδοσιακή κομματική πολιτική είναι μεγάλη, καθώς 75% αυτών που ερωτήθηκαν είπαν πως δεν τους νοιάζει αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι αριστερός ή δεξιός, «αρκεί να είναι ικανός».  

Η δημοσκόπηση του Ipsos, που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RAI, αποκάλυψε επίσης τη ζημιά που έκανε στον Μπερλουσκόνι και στο κόμμα του, το Λαό της Ελευθερίας (PDL), ένα πρόσφατο τοπικό σκάνδαλο διαφθοράς.  

Μόνο 18,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν το κόμμα, ενώ πριν από την αποκάλυψη πως πολιτικοί του PDL στο Λάτιο, την περιοχή γύρω από τη Ρώμη, ζητούσαν να τους καλυφθούν εξωφρενικά υψηλές δαπάνες, το PDL έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις 22%, δήλωσε ο πρόεδρος του Ipsos Νάντο Πανιοντσέλι.  

Σύμφωνα επίσης με το Ipsos, οι ιταλοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι θα ήθελαν να είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός ο γραμματέας του PDL Αντζελίνο Αλφάνο αντί του Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι διστακτικός σχετικά με την υποψηφιότητά του.  

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προηγείται όλων των άλλων κομμάτων με 28%, ενώ ο σχηματισμός διαμαρτυρίας Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον κωμικό ηθοποιό και μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο έρχεται τρίτο με 17,6%.  

Το PD και άλλα κεντροαριστερά κόμματα θα διεξαγάγουν προκριματικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για την πρωθυπουργία. Ο γραμματέας του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι λέγεται πως προηγείται με 38% και ακολουθεί από κοντά ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 36%.  

Η δημοσκόπηση του Ipsos πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου