Πρόωρες εκλογές στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2012 προτίθεται να προκαλέσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, οκτώ μήνες πριν τη λήξη της θητείας του κοινοβουλίου, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αλλά και αρκετοί υπουργοί.   
Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται κυρίως τον Νετανιάχου, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιόβαλ Στάινιτς δήλωσε ότι δεν θα δίσταζε να προκαλέσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πιθανώς στις 12 Φεβρουαρίου, αν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να επιτύχει την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013.     

«Ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει έναν υπεύθυνο προϋπολογισμό, αλλά αν αυτό δεν είναι πιθανό, θα διεξαχθούν εκλογές στα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Μεταφορών Ισραελ Κατζ, συνεργάτης του Νετανιάχου.   

Σύμφωνα με αυτόν, το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο για τη διάλυση της βουλής λίγο μετά την έναρξη της χειμερινής συνόδου στις 15 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Ελί Γισάι, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Shass, δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών «είναι δεδομένη στο μέτρο που η συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν έχει αρχίσει ακόμη».   

Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε από τις πρωτοφανείς επικρίσεις του Νετανιάχου κατά του υπουργού του της Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, αρχηγό του κεντρώου κόμματος Hatzmaout. Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι δύο πολιτικοί σχημάτισαν ένα ισχυρό δίδυμο το οποίο όμως διαλύθηκε.   

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μπαράκ για «κινήσεις πίσω από την πλάτη του» στις ΗΠΑ προσπαθώντας να εμφανιστεί ως «μετριοπαθής» απέναντι στις «εξτρεμιστικές» θέσεις του πρωθυπουργού. Ο Ισραέλ Κατζ όπως και άλλα στελέχη του Λικούντ, υιοθέτησαν τις επικρίσεις αυτές.   

«Ο Εχούντ Μπαράκ συνωμότησε κατά του πρωθυπουργού στις τελευταίες συνομιλίες στις ΗΠΑ, για να εμφανιστεί ως καλύτερος συνομιλητής προσάπτοντας στον Μπενιαμίν Νετανιάχου θέσεις που ουδέποτε υιοθέτησε».  

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο «10» μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου είχε απορρίψει αίτημα του Μπαράκ που ήθελε να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνει υπουργός Άμυνας αν ο παρών συνασπισμός κέρδιζε τις εκλογές.   

Το Μάιο ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για το Σεπτέμβριο πριν αλλάξει γνώμη και προς γενική έκπληξη δεχθεί το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα Καντίμα, πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο, στον κυβερνητικό του συνασπισμό.   

Ωστόσο η συμμαχία αυτή δεν διήρκεσε πολύ. Το Καντίμα εγκατέλειψε την κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου λόγω διαφωνιών σε σχέση με την τροποποίηση του νόμου για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Ο Νετανιάχου διαθέτει ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία με 66 βουλευτών σε σύνολο 120 εδρών.