Η ετυμηγορία στη δίκη του πρώην οικονόμου του Πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε εκατοντάδες ευαίσθητα έγγραφα του Βενέδικτου 16ου, θα ανακοινωθεί το Σάββατο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι.
«Το κατηγορητήριο, η ακροαματική διαδικασία, οι απαντήσεις των μερών και η απολογία του κατηγορουμένου» θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, δήλωσε ο ιερέας Λομπάρντι. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για διαβουλεύσεις και θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

Ο Γκαμπριέλε κινδυνεύει με φυλάκιση ως τεσσάρων ετών.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ένας αστυνομικός κατέθεσε πως πάνω από χίλια έγγραφα, ένα μέρος των οποίων απευθυνόταν στον πάπα Βενέδικτο 16ο ή ήταν υπογραμμένο απ' αυτόν, κατασχέθηκαν στην κατοικία του Γκαμπριέλε στο Βατικανό κατά τη σύλληψή του το Μάιο.

«Βρέθηκαν πάνω από χίλια έγγραφα ενδιαφέροντος, πρωτότυπα ή φωτοτυπίες» κατά την έρευνα στις 23 Μαΐου. Ήταν κρυμμένα ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα χαρτιά, στην κατοικία του Γκαμπριέλε, δήλωσε ο επιθεωρητής Σιλβάνο Κάρλι, ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατέθεσαν κατά την τρίτη ημέρα της δίκης του οικονόμου.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, ο Γκαμπριέλε είχε επίσης στην κατοχή του έγγραφα που έφεραν την ένδειξη «προς καταστροφή». Είπαν ακόμη πως η κλοπή των εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο μερικές επιχειρήσεις του Βατικανού και ότι ο Γκαμπριέλε είχε τυπώσει οδηγίες για το πώς να κρύβει αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών και να χρησιμοποιεί με μυστικότητα κινητά τηλέφωνα.