Η Κύπρος δεν θα κάνει δεκτό το σχέδιο διάσωσης με τους υφιστάμενους όρους των διεθνών δυνητικών δανειστών της, σημείωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος  της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Δημήτρης Χριστόφιας, σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως ποτέ δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων κρατικών εταιριών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

«Δεν τους λέμε απλά όχι, αλλά τους δίνουμε αντιπροτάσεις», υπογράμμισε ο κύπριος Πρόεδρος.

Επισημαίνοντας πως αν δεν δοθεί ο 13ος μισθός, θα παραλύσει η αγορά, ξεκαθάρισε ότι σχετικά με τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να παραχωρηθούν, από  τη στιγμή που αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο.

«Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα και δεν φταίνε οι πολίτες», είπε ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην προσπάθεια διαχωρισμού των εργασιών των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο κύπριος πρόεδρος σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι έχει χρεοκοπήσει η νεοφιλελεύθερη μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης, αποκαλώντας εξοντωτική τη γραμμή που ακολουθεί η τρόικα. Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα, παρατήρησε ο κ. Χριστόφιας.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι έχει περάσει από το Συμβούλιο της ΕΕ απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κρίση θα αντιμετωπιστεί με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο γραμμές. Αυτή του Συμβουλίου που πήρε τις αποφάσεις κι αυτή της τρόικας η οποία είναι εξοντωτική και απαράδεκτη», σημείωσε με νόημα και αιχμές ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.