Άκρως απόρρητα, κρυπτογραφημένα έγγραφα με ιδιόχειρη σημείωση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' «να καταστραφούν» βρίσκονταν στην κατοχή του πρώην οικονόμου του ποντίφικα Πάολο Γκαμπριέλε, βάσει καταθέσεων της αστυνομίας της Αγίας Έδρας στην πολύκροτη δίκη. Η κλοπή των διαβαθμισμένων εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο ορισμένες επιχειρήσεις του Βατικανού, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν επίσης στην κατοχή του μπάτλερ μία επιταγή ύψους 100.000 με παραλήπτη τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όσο για τις καταγγελίες του Πάολο Γκαμπριέλε ότι υπέστη κακομεταχείριση κατά την κράτησή του, οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι ουδεμία κακομεταχείριση υπήρξε -«αντιθέτως ο πρώην οικονόμος μας ευχαρίστησε για τον τρόπο με τον οποίο του φερθήκαμε».

Η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει «θύελλα» στο Βατικανό πρόκειται να ολοκληρωθεί το Σάββατο με την έκδοση της ετυμηγορίας για τον πρώην οικονόμο των παπικών διαμερισμάτων, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή προσωπικών εγγράφων και διαρροή στον Τύπο.

Εφόσον καταδικαστεί κινδυνεύει με μέγιστη ποινή τετραετούς φυλάκισης σε ιταλικές φυλακές, ωστόσο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να του απονείμει χάρη.

Πηγή: in.gr