ια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα στη Λωρίδα της Γάζας κατηγορεί την ισλαμική οργάνωση Χαμάς η οργάνωση Human Rights Watch (HRW), κάνοντας λόγο για βασανιστήρια και μεροληπτικές δίκες.

Σε έκθεσή της, η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει ότι οι αρχές της Χαμάς «δεν ερεύνησαν, ούτε άσκησαν δίωξη στους υπεύθυνους των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνται για παραβιάσεις και επί της ουσίας άφησαν ατιμώρητους ιδίως τους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας».

Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι μέλη της Εσωτερικής Ασφάλειας, της μονάδας καταπολέμησης των ναρκωτικών και της πολιτικής αστυνομίας βασανίζουν όλους τους κρατούμενους, σημειώνει η HRW στην έκθεση των 53 σελίδων που αφορά το ποινικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέρει μάλιστα ότι μια μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε 147 περιπτώσεις βασανιστηρίων το 2011.

«Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Χαμάς, το ποινικό σύστημα χαρακτηρίζεται από αδικίες, συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων και ατιμωρησία των υπηρεσιών που διαπράττουν παραβιάσεις», ανέφερε ο Τζο Στορκ, ο υποδιευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή.

«Η Χαμάς θα έπρεπε να σταματήσει αυτού του είδους τις παραβιάσεις που οι Αιγύπτιοι, οι Σύροι και άλλοι στην περιοχή ριψοκινδύνευσαν τη ζωή τους για να τις σταματήσουν».