Στόχους μέσα στη Συρία με πυρά πυροβολικού έπληξε ο τουρκικός στρατός σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο, από δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Zaman και Hurriyet, οι τουρκικές δυνάμεις ανέπτυξαν μηχανοκίνητα στρατεύματα και πυροβολικό στα σύνορα με τη Συρία.

Νωρίτερα, συνεδρίασε εκτάκτως η τουρκική ηγεσία για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου, η οποία συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από την επίθεση.

«Όλοι οι σύμμαχοι καταδίκασαν το επεισόδιο» και διετύπωσαν «ένα απερίφραστο μήνυμα υποστήριξης στην Τουρκία», η οποία αποτελεί μέλος της συμμαχίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο ίδιος εξέφρασε το κάλεσμα των χωρών προς τη Συρία να σταματήσει την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την φονική επίθεση της Συρίας, εκφράζοντας σαφή δήλωση στήριξης προς την Τουρκία.
«Είμαστε στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας» αναφέρεται στη δήλωσε του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. «Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Άσαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολύ-αναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.

Νωρίτερα και το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε έντονα τη συριακή επίθεση, δηλώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διεφθαρμένης συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος, και γι' αυτό πρέπει να φύγει. Λυπούμαστε για την ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία έναν ισχυρό σύμμαχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.

Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ πως καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με όλμους που δέχθηκε η χώρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Από τη μεριά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προέτρεψε τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε πως η 18μηνη σύρραξη στη χώρα αυτή έχει αρχίσει βαθμηδόν να επηρεάζει αρνητικά τις άλλες χώρες στην περιοχή.

Συρία: «Θα διερευνηθεί η επίθεση προς την Τουρκία»

Η Δαμασκός, από την πλευρά της εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες που έπληξαν κατοικημένη περιοχή στην Τουρκία και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών.

Κάλεσε επίσης τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.
TAGS