Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν εκ νέου σήμερα στις συγκοινωνίες στην Πορτογαλία, καθώς οι ενώσεις των εργαζομένων στο μετρό της πρωτεύουσας και τους σιδηρόδρομους πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.   
Οι σταθμοί του μετρό στη Λισαβόνα ήταν κλειστοί, όπως και την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ η υπηρεσία άρχισε να λειτουργεί μετά τις 10:00 (τοπική ώρα).   

Οι εργαζόμενοι στους συρμούς τόσο του μετρό όσο και των σιδηροδρόμων κάνουν από την Δευτέρα δίωρες στάσεις εργασίας κατά την έναρξη των δρομολογίων, προκαλώντας έντονα προβλήματα στην λειτουργία αυτών των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την δημόσια επιχείρηση Comboios de Portugal (CP), περίπου το 70% των δρομολογίων που συνδέουν τη Λισαβόνα και τα προάστιά της ακυρώθηκε ενώ στην περιοχή του Πόρτο, της μεγάλης πόλης του βορρά, σχεδόν τα μισά δρομολόγια των τρένων ακυρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συνολικά την Τετάρτη το 38% των δρομολογίων των τρένων ακυρώθηκε σε όλη τη χώρα, ανέφερε η διοίκηση της CP.

Η απεργία των οδηγών των συρμών, που ζητούν αυξήσεις μισθών, θα κορυφωθεί αύριο, εθνική επέτειο στην Πορτογαλία, με μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ ανακοίνωσε χθες ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας για το 2013, που συμπεριλαμβάνει γενική αύξηση στους φόρους εισοδήματος, που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι «τεράστια».

Λίγη ώρα αργότερα, η μεγαλύτερη εργατική ένωση στην Πορτογαλία CGTP προκήρυξε γενική απεργία για την 14η Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα για το δανεισμό της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.