Η Τουρκία δεν επιθυμεί να αρχίσει πόλεμο με τη Συρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει ότι η χώρα του είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δεν πρέπει να τίθεται σε αμφισβήτηση η αποφασιστικότητά της σε αυτό.

«Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε για κάτι όπως το να αρχίσουμε πόλεμο», είπε και τόνισε «θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια και τίποτα άλλο».

Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Συρία

Στο μεταξύ, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία, λίγες ώρες μετά τις χθεσινές εξελίξεις που απειλούν να βάλουν «φωτιά» στη Μέση Ανατολή.

Το κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν (ΑΚΡ) με 320 «ναι» και 129 «όχι».

Η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση, με βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντσέ, να κάνει λόγο για φόβο ξεσπάσματος «παγκοσμίου πολέμου», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hurriyet.

Σημειώνεται ότι στη μεθόριο υπάρχουν περίπου 90.000 σύροι πρόσφυγες.

Χαμηλώνει τους τόνους η Δαμασκός

Η Συρία ζήτησε συγγνώμη μέσω του ΟΗΕ στην Τουρκία για τη ρίψη ενός όλμου στο τουρκικό έδαφος, από τον οποίο έχασαν χθες τη ζωή τους πέντε Τούρκοι άμαχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία, και δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανέφερε ότι συριακή πλευρά παραδέχτηκε αυτό που έκανε και ζήτησε συγγνώμη. «Οι σύροι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Αυτό είναι καλό. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου ότι το πράσινο φως του κοινοβουλίου για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος δεν συνιστά μια εντολή προς την κυβέρνηση να κάνει πόλεμο με την Συρία και σημείωσε ότι η απόφαση αυτή έχει «αποτρεπτική» ισχύ.