Ο Μιτ Ρόμνι παραδέχθηκε πως η δήλωσή του ότι 47% των Αμερικανών που δεν φορολογούνται έχουν νοοτροπία «θυμάτων» και εξαρτώνται απόλυτα από το κράτος, η οποία καταγράφηκε εν αγνοία του σε βίντεο, ήταν «εντελώς λάθος».
«Σε μια εκστρατεία με εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες ομιλίες και συνεντεύξεις, εδώ κι εκεί θα πεις κάτι που δεν θα βγει σωστά», παραδέχθηκε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο μιλώντας στο συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

«Στην προκειμένη περίπτωση, είπα κάτι εντελώς λάθος», είπε ο Ρόμνι, υπαναχωρώντας στις δηλώσεις του που είχε ωστόσο προηγουμένως υπερασπιστεί επί της ουσίας. «Πιστεύω όμως απόλυτα ότι η ζωή μου έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρομαι για το 100%... Όταν γίνω πρόεδρος θα είναι για να βοηθήσω το 100%».

Μετά τη δημοσιοποίηση των αρχικών του δηλώσεων, ο Ρόμνι είχε παραδεχθεί πως η διατύπωσή του δεν ήταν «κομψή», ωστόσο είχε επιμείνει στην άποψή του και είχε εξηγήσει πως μιλούσε για εκλογική αριθμητική.

Η δημοσίευση το Σεπτέμβριο από τον ιστότοπο Mother Jones ενός βίντεο που είχε τραβηχτεί μυστικά το Μάιο σε μια δεξίωση με στόχο τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του Ρόμνεϊ είχε προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην προεκλογική του εκστρατεία.

Στο βίντεο αυτό ο Ρόμνι φαίνεται να διαβεβαιώνει πως «47% (των Αμερικανών) θα ψηφίσουν τον πρόεδρο (Ομπάμα) ό,τι κι αν συμβεί. Υπάρχουν 47% των ανθρώπων οι οποίοι είναι μαζί του, που εξαρτώνται από την κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι είναι θύματα, που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί μαζί τους (...) Είναι άνθρωποι που δεν πληρώνουν φόρους».