«Εξαιρετικά επικίνδυνη» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, την κλιμάκωση της σύγκρουσης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και τον αντίκτυπο της κρίσης στο Λίβανο.
«Η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί με δραματικό τρόπο. Δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα των γειτόνων της Συρίας και για το σύνολο της περιοχής», τόνισε ο Μπαν.

«Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, έχουμε ανάγκη οι δωρητές να ανταποκριθούν πιο γενναιόδωρα στις ανάγκες των πληθυσμών στη Συρία και των άνω των 300.000 προσφύγων στις γειτονικές χώρες», δήλωσε.

Ο ίδιος, αφού είπε πως «ανησυχεί βαθιά για τη συνεχή ροή όπλων τόσο προς τη συριακή κυβέρνηση όσο και προς τις δυνάμεις της αντιπολιτευσης», απηύθυνε έκκληση όλες τις πλευρές «να εγκαταλείψουν τη χρήση βίας και να κατευθυνθούν προς μια πολιτική λύση. Είναι η μόνη οδός εξόδου από την κρίση».

Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε ακόμα τους ηγέτες όλου του κόσμου να ακούσουν την φωνή των πολιτών τους και να συμμορφωθούν με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους.