Την αδυναμία της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας δείχνει το γεγονός ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε το Σαββατοκύριακο να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο, δήλωσε ιρανός αξιωματούχος.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατέρριψε το Σάββατο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο είχε περάσει στον εναέριο χώρο του νοτίου Ισραήλ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί από πού προήλθε το αεροσκάφος.

Ο Τζαμαλουντίν Αμπερουμάντ, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε ότι το περιστατικό αυτό δείχνει ότι το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ Σιδερένιος Θόλος «δεν λειτουργεί και στερείται των απαραίτητων δυνατοτήτων», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το σύστημα Σιδερένιος Θόλος, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από κοινού με τις ΗΠΑ, είναι σχεδιασμένο για να πλήττει ρουκέτες μικρού βεληνεκούς των ανταρτών, κι όχι αεροσκάφη που πετούν με χαμηλή ταχύτητα. Το Μάρτιο είχε αναχαιτίσει περισσότερο από το 80% των στόχων του, όταν σχεδόν 300 ρουκέτες και βλήματα όλμου εβλήθησαν προς το νότιο Ισραήλ, είχε ανακοινώσει τότε το Πεντάγωνο.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε αρχικά πάνω από τη Μεσόγειο κοντά στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, στα δυτικά του Ισραήλ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιταλ Λεΐμποβιτς. Ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος το κατέρριψε πάνω από δασική περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Μίρι Ρεγκέβ, μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, έγραψε στο Twitter ότι ήταν ένα «ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο είχε στείλει η Χεζμπολάχ».

Οι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας δεν επιβεβαίωσαν ωστόσο την πληροφορία αυτή.
Ο Αμπερουμάντ απέδωσε τους ισχυρισμούς ότι το μη επανδρωμένο αυτό αεροσκάφος είναι ιρανικής κατασκευής σε «ψυχολογική επιχείρηση» που διεξάγει το Ισραήλ, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. «Το σιωνιστικό καθεστώς έχει πολλούς εχθρούς», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον σε μία περίσταση, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει αποστείλει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Το 2010, ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα προφανώς μη επανδρωμένο αερόστατο στην Νεγκέβ, κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Ισραήλ στην Ντιμόνα.