Γενική απόρριψη των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, αλλά και καθίζηση στη δημοφιλία του ισπανού πρωθυπουργού δείχνει δημοσκόπηση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα El Pais.

Το 71% των Ισπανών επικρίνουν τη δράση του Μαριάνο Ραχόι ως αρχηγού της κυβέρνησης, ενώ μόνο 23% των ερωτηθέντων λένε πως εγκρίνουν τον συντηρητικό ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τις 21 Δεκεμβρίου 2011, έπειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Στην ερώτηση «πόση εμπιστοσύνη σας εμπνέει ο αρχηγός της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι;», 84% των ερωτηθέντων απάντησαν «λίγη» ή «καθόλου».

Η πτώση της δημοτικότητάς του Μαριάνο Ραχόι -τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίση, και ενδέχεται να αναγκαστεί να ζητήσει σύντομα την οικονονική διάσωσή της- γίνεται επίσης αισθητή στην πρόθεση ψήφου, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι παίρνει μόνο 29,9%, δηλαδή 14,7 μονάδες λιγότερες απ' ό,τι στις εκλογές του Νοεμβρίου 2011.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πλήττεται επίσης, καθώς συγκεντρώνει 23,9% από 28,7% το Νοέμβριο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, επικρίνεται από το 76% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metroscopia.

Το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας για τις οδυνηρές περικοπές ενισχύεται στην Ισπανία -την Κυριακή διαδήλωσαν χιλιάδες άνθρωποι σε 56 πόλεις- και αναμένεται περαιτέρω κλιμάκωση με ενδεχόμενη γενική απεργία των συνδικάτων το Νοέμβριο.