Βρετανικό δικαστήριο διέταξε τα πρόσωπα που ανέλαβαν εγγυητές της υπό όρους αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ να καταβάλουν 93.500 στερλίνες (116.000 ευρώ) αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να διασφαλίσουν ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραδοθεί» δήλωσε ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ.

«Καθορίζοντας τους κανόνες της υπό όρους απελευθέρωσης του Τζούλιαν Ασάνζ τον Δεκέμβριο του 2010, η Δικαιοσύνη είχε εκτιμήσει ότι υπήρχαν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι ο κατηγορούμενος θα διαφύγει και ότι ο κίνδυνος δεν θα μπορούσε να αναληφθεί, παρά μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους, όπως η καταβολή εγγύησης» πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι που πληρώνουν μια εγγύηση δεσμεύονται να χάσουν ένα χρηματικό ποσό, αν ο κατηγορούμενος δεν παραδοθεί όπως είχε ζητηθεί», υπενθύμισε, καθορίζοντας το ποσό αυτό σε 93.500 στερλίνες.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε την υπό όρους αποφυλάκιση του καταφεύγοντας στα μέσα Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ ήταν έτοιμος να εκδοθεί στη Σουηδία, η οποία τον καταζητεί για μια υπόθεση πιθανολογούμενου βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Από τότε παραμένει στο εσωτερικό του κτιρίου της πρεσβείας.