Εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ ζητά η Βρετανία από τους εγγυητές υπέρ του Ασάνζ


Βρετανικό δικαστήριο διέταξε τα πρόσωπα που ανέλαβαν εγγυητές της υπό όρους αποφυλάκισης του Τζούλιαν Ασάνζ να καταβάλουν 93.500 στερλίνες (116.000 ευρώ) αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να διασφαλίσουν ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα παραδοθεί» δήλωσε ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ.

«Καθορίζοντας τους κανόνες της υπό όρους απελευθέρωσης του Τζούλιαν Ασάνζ τον Δεκέμβριο του 2010, η Δικαιοσύνη είχε εκτιμήσει ότι υπήρχαν ουσιώδεις λόγοι να πιστεύεται ότι ο κατηγορούμενος θα διαφύγει και ότι ο κίνδυνος δεν θα μπορούσε να αναληφθεί, παρά μόνο με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους, όπως η καταβολή εγγύησης» πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι που πληρώνουν μια εγγύηση δεσμεύονται να χάσουν ένα χρηματικό ποσό, αν ο κατηγορούμενος δεν παραδοθεί όπως είχε ζητηθεί», υπενθύμισε, καθορίζοντας το ποσό αυτό σε 93.500 στερλίνες.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε την υπό όρους αποφυλάκιση του καταφεύγοντας στα μέσα Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ ήταν έτοιμος να εκδοθεί στη Σουηδία, η οποία τον καταζητεί για μια υπόθεση πιθανολογούμενου βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης. Από τότε παραμένει στο εσωτερικό του κτιρίου της πρεσβείας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο