Αμνηστία αποφάσισε να χορηγήσει ο αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, σε όσους είχαν συλληφθεί στο διάστημα από την έναρξη των εξεγέρσεων που οδήγησαν στην καθαίρεση του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι έως και τον Ιούνιο του 2012, υποστηρίζοντας την «επανάσταση».  
Σε «διάταγμα» που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Μόρσι ανακοίνωσε την αμνηστία για πράξεις «που διαπράχθηκαν με στόχο να στηρίξουν την επανάσταση και να υλοποιήσουν τους στόχους της στην περίοδο από 25 Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2012, με εξαίρεση εγκλήματα από ανθρωποκτόνο πρόθεση».  

Η αμνηστία περιλαμβάνει όσους ήδη έχουν καταδικασθεί από τη δικαιοσύνη και όσους τελούν υπό έρευνα, ή είναι ήδη υπόδικοι, προστίθεται στο κείμενο.  

Το διάταγμα δημοσιεύεται 100 ημέρες μετά την ανάρρηση του Μόρσι στην εξουσία, ως πρώτου ελεύθερα και δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου.  

Η απόφαση αυτή συμπίπτει χρονικά και με την πρώτη επέτειο των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν βρει τον θάνατο σε συγκρούσεις με την αστυνομία είκοσι διαδηλωτές στη διάρκεια κινητοποίησης χριστιανών Κοπτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον εμπρησμό μίας εκκλησίας τους.