Ο γάλλος φυσικός Σερζ Αρός και ο αμερικανός συνάδελφός του Ντέιβιντ Ουάιλαντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2012, οπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη.
Οι δύο ερευνητές τιμώνται για το έργο τους στην κβαντική φυσική και συγκεκριμένα για τις«επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».

Η δουλειά τους μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή ενός νέου είδους εξαιρετικά γρήγορου ηλεκτρονικού υπολογιστή βασισμένου στην κβαντική φυσική, σύμφωνα με τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών που απένειμε το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. κορωνών (930.000 ευρώ) στους δύο επιστήμονες.

«Οι βραβευθέντες άνοιξαν το δρόμο για μια νέα εποχή πειραματισμού με την κβαντική φυσική επιτυγχάνοντας την άμεση παρατήρηση μεμονωμένων κβαντικών σωματιδίων χωρίς να τα καταστρέφουν», αναφέρει η Ακαδημία στη δήλωση που εξέδωσε.

«Ίσως ο κβαντικός ηλεκτρονικός υπολογιστής αλλάξει την καθημερινή ζωή μας αυτό τον αιώνα με τον ίδιο ριζικό τρόπο που την άλλαξε ο κλασικός ηλεκτρονικός υπολογιστής τον περασμένο αιώνα», προσθέτει.

Ο Σερζ Αρός, 68 ετών, μαζί με τον συνάδελφό του της Εκόλ Νορμάλ Σιπεριέρ (ENS) Ζαν-Μισέλ Ρεμόν, κατάφερε το 2008 να παρατηρήσει τη μετάβαση από την κβαντική στην κλασική φυσική σ' ένα μικρό πακέτο φωτονίων, των σπόρων του φωτός.

Για το πείραμα αυτό, χρησιμοποίησαν μια διάταξη (μια κοιλότητα καλυμμένη με καθρέπτες) ικανή να παγιδεύει φωτόνια για πολύ μεγάλο διάστημα, καθώς και μια μέθοδο παρατήρησης των φωτονίων που δεν τα διαταράσσει παρά πολύ λίγο.

Κατάφεραν έτσι να παρατηρήσουν το πέρασμα των φωτονίων από μια άτυπη κατάσταση του κβαντικού κόσμου σε μια κατάσταση που ανταποκρίνεται τέλεια στην κλασική φυσική, ένα φαινόμενο το οποίο αποκαλείται «αποσυνοχή» και εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους.

Ο Ντέιβιντ Ουάινλαντ, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1944, εργάσθηκε στον τομέα της κβαντικής οπτικής, όπως και ο Σερζ Αρός, «μελετώντας τη θεμελιώδη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και την ύλη», σύμφωνα με την επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ. 

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα. Ακολουθεί την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας.