«Έλεγχο αντοχής» ονόμασαν τη διαμαρτυρία τους τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, τα οποία πέρασαν σήμερα τους φράκτες σε δύο σουηδικά πυρηνικά εργοστάσια.   
Σύμφωνα με την οργάνωση, «πάνω από 70 ακτιβιστές έλαβαν μέρος σε έναν ειρηνικό έλεγχο αντοχής» στις διαδηλώσεις αυτές στα εργοστάσια Φόρσμαρκ, βόρεια της Στοκχόλμης, και Ρίνγκχαλς, στη νοτιοδυτική Σουηδία.  

«Ελπίζουμε ότι τα ζητήματα ασφάλειας στα σουηδικά εργοστάσια θα εξεταστούν σοβαρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση. Η Greenpeace κάλεσε την υπουργό Περιβάλλοντος Λένα Εκ να «κλείσει αμέσως τους αντιδραστήρες», οι οποίοι «βρίσκονται σε κίνδυνο».  

«Η κατάσταση ασφάλειας είναι τόσο σοβαρή που η παραγωγή όλων των αντιδραστήρων θα έπρεπε να σταματήσει αμέσως», είπε ένα στέλεχος της Greenpeace στην ταμπλόιντ εφημερίδα Expressen.  

Η αστυνομία και το προσωπικό ασφαλείας στο εργοστάσιο Ρίνγκχαλς ανέφερε ότι 16 ακτιβιστές συνελήφθησαν στο Ρίνγκχαλς και 43 στο Φόρσμαρκ.  

Σύμφωνα με την εταιρεία Vattenfall, η οποία εκμεταλλεύεται τα δύο εργοστάσια, τα μέτρα ασφαλείας «αυξήθηκαν αμέσως» μετά την διαδήλωση. Εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο TT τους αριθμούς των συλληφθέντων.  
Οι διαδηλωτές δεν εισήλθαν σε κάποιο από τα κτίρια όπου βρίσκονται αντιδραστήρες.  

Η Σουηδία αξιοποιεί σήμερα 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δύο σουηδικοί αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ο τελευταίος τον Μάιο του 2005.  

Τα πυρηνικά εργοστάσια στη Σουηδία παράγουν το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα.  

Το τρίτο σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο, στο Όσκαρσχαμν, στη νοτιοδυτική χώρα, εκμεταλλεύεται η OKG, μια εταιρία το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας ανήκει στη γερμανική EON. Δεν αποτέλεσε στόχο της σημερινής διαδήλωσης της Greenpeace.
TAGS