Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας για τη διεξαγωγή δίκης και την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων, εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, σε τρεις ηλικιωμένους Κενυάτες, που βασανίστηκαν πριν από περίπου 60 χρόνια από την τότε αποικιοκρατική κυβέρνηση.

Οι Κενυάτες Τζέιν Μουτόνι Μάρα, Βαμπούνγκα Βα Νίνγκι και Πάουλο Μουόκα Νζίλι που είχαν συλληφθεί κατά την εξέγερση των Μάου Μάου υποδέχτηκαν με χαρά την, έστω και καθυστερημένη, δικαίωση του αγώνα τους. Πλέον, τόσο αυτοί, όσο και όποιοι ακόμη θέλουν, από τους περίπου 2.000 εναπομείναντες συμπατριώτες τους που βασανίστηκαν τότε, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν αποζημιώσεις από τη Βρετανία.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης, τονίζοντας πως δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι παραπονούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπέστησαν βασανιστήρια, αλλά σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δίκη μισό αιώνα μετά, καθώς πολλοί από τους μάρτυρες δε βρίσκονται πλέον εν ζωή.

«Ο συνήθης χρόνος για κίνηση αγωγής είναι 3 έως 6 χρόνια και σ' αυτή την περίπτωση η περίοδος επεκτάθηκε στα 50 χρόνια», επισημαίνει η ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, καταλήγοντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου έχει δυνητικά σημαντικές και βαθιές νομικές επιπτώσεις».

Πράγματι, η απόφαση αυτή αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αίολου για νέες αγωγές εναντίον της Βρετανικής κυβέρνησης, τόσο για βασανιστήρια στη Κένυα, όσο και σε άλλες χώρες που είχαν καταλάβει οι Βρετανοί αποικιοκράτες όπως η Μαλαισία, η Παλαιστίνη και η Κύπρος.