Μία δύναμη του αμερικανικού στρατού αποτελούμενη από περίπου 150 άτομα εστάλη μυστικά στην Ιορδανία, ώστε να βοηθήσει τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις να διαχειριστούν το κύμα προσφύγων από τη Συρία, να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να χάσει η συριακή κυβέρνηση τον έλεγχο των χημικών της όπλων και για την πιθανότητα διάχυσης της συριακής κρίσης στην περιοχή, όπως μεταδίδουν οι New York Times.   
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δύναμη της οποίας ηγείται υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος έχει εγκατασταθεί σε βάση εκπαίδευσης του ιορδανικού στρατού βόρεια του Αμμάν και, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι προσπάθειές της επικεντρώνονται στη διαχείριση των περίπου 180.000 σύρων προσφύγων που έχουν περάσει τα ιορδανικά σύνορα.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι η αποστολή περιλαμβάνει την κατάρτιση σχεδίων για την απομόνωση της Ιορδανίας, σημαντικής συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, από τις αναταραχές στη Συρία.

Οι New York Times επισημαίνουν ότι η αμερικανική αποστολή στην Ιορδανία άρχισε αθόρυβα το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η μικρή ομάδα παρέμεινε στη χώρα μετά το πέρας της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης που είχε λάβει χώρα εκεί το Μάιο με τη συμμετοχή 12.000 στρατευμάτων από 19 χώρες.

Η ομάδα περιλαμβάνει ειδικούς σε θέματα επικοινωνιών, οργάνωσης, εκπαίδευσης και προσφύγων.

«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τους ιορδανούς εταίρους μας πάνω σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη Συρία εδώ και αρκετό καιρό. Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, κάνουμε σχεδιασμούς για διάφορα ενδεχόμενα, τόσο μονομερώς όσο και με τους εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.