Τη χορήγηση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας εισηγήθηκε η Κομισιόν στους 27», παρουσιάζοντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ετήσια έκθεση προόδου των κρατών που επιδιώκουν την προσχώρηση στην ΕΕ.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε επισήμανε πως η Αλβανία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και η Επιτροπή θεωρεί πως πρέπει να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας -υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες πολιτικές συμφωνίες και θα εφαρμοστούν πλήρως οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
 

Επισημάνσεις Κομισιόν προς υποψήφιες για ένταξη χώρες

Στο μεταξύ, στην υιοθέτηση του «πακέτου της διεύρυνσης» με τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις προόδου για υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες προχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει συγκεκριμένα επείγον ζήτημα την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αγκυρας.

Παράλληλα προτείνει για τέταρτη φορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ , ενώ εισηγείται επίσης τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν βασικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Όσον αφορά στη Σερβία η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα συνεχίζει τις προσπάθειες για την επαρκή ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων και των όρων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Υπογραμμίζει πάντως ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν και να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου.

Η Επιτροπή εισηγείται ακόμη τη διαπραγμάτευση μιας Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) με το Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση ορισμένων βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων. Για την Κροατία, η Επιτροπή αναφέρει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, προετοιμάζοντας την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.

Αναφορικά με την Ισλανδία, επισημαίνει ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ της ΕΕ και της χώρας, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αυξάνονται, όπως και η στρατηγική σημασία της Αρκτικής Πολιτικής της ΕΕ. Σημειώνει τέλος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή προχωρούν καλά.