Οι εισαγγελικές αρχές της Υεμένης εξέδωσαν σήμερα ένταλμα εις βάρος του εξτρεμιστή ιμάμη, Ανουάρ αλ Αουλάκι, να συλληφθεί ζωντανός ή νεκρός αφού δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να δικαστεί κατηγορούμενος για την υποκίνηση δολοφονιών πολιτών δυτικών χωρών για λογαριασμό της αλ Κάιντα.

 Η Υεμένη, που δέχεται πιέσεις να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές που επιχειρούν στο έδαφός της, μετά την υπόθεση των παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε αμερικανικά αεροσκάφη, ξεκίνησε την Τρίτη την δίκη ερήμην του γεννημένου στις ΗΠΑ ριζοσπάστη ιμάμη, ο οποίος θεωρείται ότι κρύβεται στο νότο της χώρας.

Με βάση τον υεμενίτικο νόμο, οι κατηγορούμενοι λαμβάνουν κάποιο χρονικό περιθώριο προτού εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή τους και την βίαιη προσαγωγή τους στο δικαστήριο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την CIA να συλλάβει ζωντανό ή νεκρό τον Αουλάκι, ο οποίος εμπλέκεται στην απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροσκάφος τον Δεκέμβριο του 2009, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Ο Οτμάν αλ Αουλάκι, συγγενής του, δικάζεται κι εκείνος ερήμην και επίσης καταζητείται από τις αρχές της Υεμένης ζωντανός ή νεκρός.

 Οι εισαγγελικές αρχές κάλεσαν και τους δύο άνδρες κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία να εμφανιστούν στο δικαστήριο, αλλά όταν εκείνοι δεν το έπραξαν εξέδωσαν ένταλμα να συλληφθούν ζωντανοί ή νεκροί.