Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε στην Μελβούρνη το Σάββατο, στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας της σε επτά χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, με κύριο στόχο να προωθήσει τη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία.


Η συνάντηση της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή, ενώ στη Μελβούρνη φθάνει τη Δευτέρα και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Κατά τις συνομιλίες η Κλίντον αναμένεται να ζητήσει ευρύτερη κι ευκολότερη πρόσβαση σε αυστραλιανές βάσεις για το στρατό των ΗΠΑ, να προτείνει περισσότερα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλαπλασιασμό των επισκέψεων από πλοία, αεροσκάφη καθώς και μονάδες των χερσαίων δυνάμεων.

Ακόμα, εκτιμάται ότι θα ζητήσει από την Τζούλια Γκίλαρντ να επιτρέψει τη φύλαξη εξοπλισμού και εφοδίων για το στρατό των ΗΠΑ σε βάσεις στη χώρα.

Ακόμα, είναι πιθανό να εξεταστεί η δημιουργία ενός κοινού κέντρου διαστημικής παρακολούθησης για την επίβλεψη δορυφόρων, συντριμμιών αλλά και πυραύλων.

Η Γκίλαρντ απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι η επίσκεψη Κλίντον θα αποφέρει την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς σχέσης στο στρατιωτικό επίπεδο, δηλώνοντας ότι «αυτό πρέπει να δουλευτεί βαθμιαία».

Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Αυστραλία ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, είχε μια σύντομη συνομιλία με την Γκίλαρντ τον προηγούμενο μήνα στη σύνοδο των χωρών της ανατολικής Ασίας στο Βιετνάμ.

Μετά τη σύνοδο ταξίδεψε σε Κίνα, Καμπότζη, Μαλαισία, Παπούα Νέα Γουινέα και Νέα Ζηλανδία.

Την Κλίντον υποδέχθηκε στη Μελβούρνη ο ομόλογός της Κέβιν Ραντ, τον οποίο αντικατέστησε η Γκίλαρντ τον Ιούνιο -σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε εσωκομματικό πραξικόπημα και προκάλεσε ένταση στο πολιτικό σκηνικό, η οποία πάντως παραμερίστηκε μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς αναμένεται να αφιχθεί στην Αυστραλία τη Δευτέρα.