Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε σήμερα στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία και έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο, ενώ εκδόθηκε αμέσως προειδοποίηση για τοπικό τσουνάμι. Ηδη ένα πρώτο κύμα ύψους ενός μέτρου έφθασε στις ακτές της περιοχής.
Κανείς από τους πυρηνικούς σταθμούς που είχαν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011 δεν παρουσίασε ανωμαλίες στην λειτουργία του, ούτε υπέστη ζημίες, ανακοίνωσαν οι ιαπωνικές αρχές λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 17:18 (τοπική ώρα, 10:18 ώρα Ελλάδος) στις ακτές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας. Το υπόκεντρό του εντοπίσθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε αμέσως αφορά τις ακτές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας σε μήκος 50 χιλιομέτρων. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι το παλιρροϊκό κύμα μπορεί να φθάσει σε ύψος τα δύο μέτρα σε ορισμένα σημεία της ακτογραμμής.

Ενα πρώτο κύμα ύψους ενός μέτρου έφθασε στη ακτή στη θέση της πόλης Ισινομάκι. Σε μία από τις κατεστραμμένες από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 πόλεις, το Μιναμισανρίκου, στην επαρχία Μιγιάγκι, οι κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε υψώματα.

«Καλούμε τους κατοίκους να μεταφερθούν προς περιοχές με υψόμετρο», σύμφωνα με το ραδιοφωνικό μήνυμα που μεταδόθηκε.

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις μεταδόθηκαν από όλα τα μέσα ενημέρωσης και από τα υπουργεία και άλλους επίσημους θεσμούς μέσω Twitter.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ένας παρουσιαστής επαναλάμβανε συνεχώς: «Θυμηθείτε τον σεισμό και το τσουνάμι του περασμένου χρόνου. Φωνάξτε τους γείτονές σας και φύγετε αμέσως προς τα υψώματα».

«Είναι ήδη σκοτάδι και δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν οι άνθρωποι μετακινούνται. Τα τηλέφωνα, κινητά και σταθερά, δεν λειτουργούν, πράγμα που περιπλέκει την κατάσταση» δήλωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής της πόλης Μιναμισανρίκου.

«Ο σεισμός δεν ήταν πάρα πολύ ισχυρός, αλλά διήρκεσε αρκετά. Καμία σχέση με εκείνον του περασμένου χρόνου», είπε.

Η ηλεκτρική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, που υπέστη καταστροφικές ζημίες από το τσουνάμι τον περασμένο χρόνο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο σταθμός δεν έχει υποστεί περαιτέρω βλάβες μετά τη σημερινή δόνηση. 

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων, οι δύο άλλοι πυρηνικοί σταθμοί της περιοχής, ο Φουκουσίμα Νταΐνι και ο Οανγκάουα, δεν φαίνεται να έχουν πληγεί. 

Το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο του στο Τόκιο, όπου η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, παρά την απόσταση των εκατοντάδων χιλιομέτρων που χωρίζει την πόλη από το επίκεντρο. 

Η κυκλοφορία των γρήγορων τρένων Shinkansen που εξυπηρετούν τη βόρειο-ανατολική περιοχή της χώρας, έχει διακοπεί. 

Αντίθετα, τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του Τόκιο, το Ναρίτα και το Χανέντα, λειτουργούν κανονικά.