Σε τιμή επτά φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μάλιστα ξεπερνώντας το αστρονομικό ποσό των 35 εκατ. δολαρίων, πουλήθηκε ο πίνακας «Η Εύρεση του Μωυσή» από τους Sotheby’s στη Ν. Υόρκη.

Ο μεγάλος οίκος δημοπρασιών εκτιμούσε ότι ο πίνακας, που φέρει την υπογραφή του Sir Lawrence Alma – Tadema, θα έπιανε από 3 έως 5 εκατ. δολάρια, όμως μόλις ξεκίνησε η διαδικασία οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 εκατ. δολάρια. Ο πίνακας διεκδικήθηκε από τρεις υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι κονταροχτυπήθηκαν για μόλις οκτώ λεπτά, με τελικό νικητή συλλέκτη αγνώστων στοιχείων, ο οποίος υπέβαλε την προσφορά του τηλεφωνικώς.

Το ακριβές ποσό πώλησης του έργου είναι 35.922.500 δολάρια και αποτελεί νέο ρεκόρ για τον συγκεκριμένο πίνακα που μάλλον θα καταρριφθεί δύσκολα, αφού η προηγούμενη τιμή πώλησής του ήταν 2,8 εκατ. δολάρια, το 1995.

Ο πίνακας απεικονίζει την κόρη του Φαραώ που μεταφέρεται από σκλάβους, ενώ οι υπηρέτριές της κρατούν ψηλά το καλάθι με τον Μωυσή, ώστε να μπορεί να τον κοιτάζει. Η εικόνα δεν αποτελεί ακριβή μεταφορά από τη Βίβλο, προφανώς επειδή ο Alma – Tadema όταν το δημιούργησε είχε επηρεαστεί από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο και το Βρετανικό Μουσείο, όπου βασικό έκθεμα ήταν τα τότε νεοαποκτηθέντα ελγίνεια.