Το 60% των Σέρβων πολιτών πιστεύουν ότι το 2013 θα είναι καλύτερο από ό,τι το 2012, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Strategic Marketing για το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.
Στον αντίποδα, το 20% θεωρούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι χειρότερη από την περσινή, ενώ το 15% δεν αναμένουν κάποια αλλαγή.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε τις τελευταίες μέρες του 2012, σε δείγμα 1005 ατόμων, έδειξε επίσης ότι υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ των πολιτών σχετικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι κι αυτές είναι: η ανεργία (30%), η φτώχεια (17%) και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο (12%).

Η Σερβία απέκτησε νέα κυβέρνηση μέσα στο 2012, στόχοι της οποίας είναι, όπως έχει διακηρύξει, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η συνέχιση της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ και η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Σέρβων πιστεύουν στην κυβέρνησή τους σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, με το 59% να θεωρεί ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη. Αντίθετη άποψη έχει το 38%.

Το 58% θεωρεί εφικτό το στόχο της κυβέρνησης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 35% θεωρεί αμφίβολο το αποτέλεσμα, ενώ αναφορικά με το Κόσοβο, μόλις το 30% πιστεύει πως θα βρεθεί λύση σ' ένα πρόβλημα που διαρκεί αρκετές δεκαετίες, ενώ το 63% εκτιμά πως δεν θα επιλυθεί το ζήτημα αυτό εντός του 2013.

Παρόλες, ωστόσο, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, οι Σέρβοι φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, με το 66% αυτών να πιστεύουν ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί αυτή τη χρονιά, ενώ το 16% και 15% αντίστοιχα δεν αναμένουν κάποια αλλαγή ή θεωρούν πως η όποια αλλαγή θα είναι προς το χειρότερο.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το 46% των πολιτών αναμένουν πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ το 32% περιμένουν μεγαλύτερα έσοδα το 2013. Το 19%, αντίθετα, είναι πεπεισμένοι ότι θα μειωθεί ο μισθός τους μέσα στην τρέχουσα χρονιά.