Από την Κίνα έρχεται το πρώτο σχόλιο για τη συμβιβαστική συμφωνία στις ΗΠΑ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Νέα Κίνα, δηλώνει ότι η συμφωνία της τελευταίας στιγμής συνέβαλε στην αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», ωστόσο, τονίζει ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα του αμερικανικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι ΗΠΑ, αν και είναι η κυρίαρχη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, «απλά δεν μπορεί να ζει με δανεική ευημερία για πάντα».

Οι Αμερικανοί πολιτικοί της είναι πάντα απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημοσίου χρέους των περίπου 16 τρισ. δολαρίων, πρόσθεσε το πρακτορείο.

«Σε μία δημοκρατία όπως οι ΗΠΑ, οι αυξήσεις φόρων και οι περικοπές δαπανών, η ακριβής δόση του φαρμάκου για τη θεραπεία της χρόνιας ασθένειας του δημοσίου χρέους, έχει αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό ότι δεν είναι δημοφιλής στις τάξεις των ψηφοφόρων» σημείωσε στο σχόλιό του το πρακτορείο.

«Έτσι, οι πολιτικοί αποφεύγουν να δώσουν οριστικές λύσεις σε ένα πρόβλημα, αναβάλλοντας την επίλυσή του για αργότερα ξανά και ξανά. Αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Και κάποια στιγμή, μπορεί να σκοντάψεις πάνω του και να πέσεις στο έδαφος, ή στην περίπτωση των ΗΠΑ, σε μία άβυσσο από την οποία δεν μπορείς να βγεις ποτέ» προσθέτει το σχόλιο.

Αν και τέτοιου είδους σχόλια δεν αποτελούν την έκφραση επίσημων πολιτικών τοποθετήσεων, εκτιμάται ότι αποτελούν αντανάκλαση των σκέψεων κύκλων της κινεζικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις και τις απειλές για μπλόκο μέχρι την τελευταία στιγμή, το Κογκρέσο ενέρκινε, τελικά, τη συμβιβαστική συμφωνία, η οποία γλιτώνει την αμερικανική οικονομία από το ξαφνικό «σοκ» φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών 600 δισ. ευρώ.

TAGS