Την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για δραματική επιδείνωση της υγείας του Ούγκο Τσάβες, ο κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να πει «την αλήθεια» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου της χώρας.
«Είναι σημαντικό να ενεργεί η κυβέρνηση με τέτοιον τρόπο ώστε να της έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό το να πει την αλήθεια», σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί για τη νέα θητεία του στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Συνασπισμού για τη Δημοκρατική Ενότητα, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέντο.

Για τον Τσάβες, που εισήχθη σε νοσοκομείο της Κούβας πριν από τρεις εβδομάδες για θεραπεία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει, η ισπανική εφημερίδα ABC έγραψε ότι βρίσκεται σε κώμα τις τελευταίες ημέρες.

Τη σχετική φημολογία διαψεύδει συνεχώς ο αντιπρόεδρος, Νίκολας Μαντούρο, τπν οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει χρίσει διάδοχό του. Ευρισκόμενος στο νοσοκομείο στην Κούβα εδώ και τρεις εβδομάδες, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για τέταρτη φορά για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει, «Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει επίγνωση της πολυπλοκότητας της κατάστασης του», δήλωσε από την πλευρά του ο Μαντούρο από την Αβάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο βενεζουελάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur.

Ανησυχεί ο πρόεδρος της Βολιβίας

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες έκρινε σήμερα «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Μακάρι οι προσευχές μας να είναι αποτελεσματικές για να σωθεί η ζωή του», δήλωσε ο Έβο Μοράλες, σύμμαχος και φίλος του προέδρου της Βενεζουέλας, σε συνέντευξη Τύπου. «Η κατάσταση του αδελφού μας προέδρου Τσάβες είναι πολύ ανησυχητική, ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τον δούμε και πάλι μαζί μας», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος μπόρεσε να μιλήσει με την οικογένεια του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας, που βρίσκεται στο προσκέφαλό του, αλλά όχι με τον αντιπρόεδρο και διορισμένο διάδοχό του Νίκολας Μαντούρο.

«Αυτό μου προκαλεί πραγματικά πόνο», δήλωσε με θλίψη ο 52χρονος πρόεδρος της Βολιβίας αναφερόμενος στην κατάσταση του Βενεζουελάνου ομολόγου του.

Ο Μοράλες, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι εργασιομανής, παραδέχθηκε ότι οι γιατροί του συνέστησαν να προσέχει την υγεία του. «Εγώ δεν δίνω μεγάλη σημασία στην υγεία μου αλλά τώρα που βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στον αδελφό μας Ούγκο Τσάβες, το Λατινοαμερικάνο αδελφό μας και σύντροφο του αγώνα, αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα», σημείωσε ο Μοράλες.