Νέες καταγγελίες περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί, στις προεδρικές εκλογές του 2007, από τον Μουάμαρ Καντάφι δημοσιεύει η εφημερίδα Le Parisien.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επιχειρηματίας Ζίαντ Τακιεντίν διαβεβαίωσε ενώπιον ενός δικαστή ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης, της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2007 του Νικολά Σαρκοζί.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις πριν από τις εκλογές ανάμεσα στον Μπασίρ Σάλεχ, τότε ειδικό γραμματέα του Λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, και τον Κλοντ Γκεάν, διευθυντή του γραφείου του Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, πριν από την εκλογή του στη γαλλική Προεδρία.

Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «ανοησίες» από ένα στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου, τον Κριστιάν Ζακόμπ.

Ο Τακιεντίν είχε ήδη αναφερθεί στις 9 Μαΐου στην υπόθεση της χρηματοδότησης από τη Λιβύη της εκστρατείας του 2007 του Σαρκοζί, θεωρώντας την «απολύτως αξιόπιστη».

Η κατηγορία εκτοξεύτηκε το Μάρτιο του 2011 από το γιο του συνταγματάρχη Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ, ενώ η Γαλλία ετοιμαζόταν να επέμβει στη Λιβύη.