Την ώρα που «οργιάζει» η φημολογία για την κατάσταση του Ούγκο Τσάβες, ο υπουργός Επιστημών και γαμπρός του, Χόρχε Αρεάσα έκανε λόγο, μέσω του Twitter από την Αβάνα, για «εύθραυστη αλλά σταθερή» υγεία του προέδρου της Βενεζουέλας.
Ο αδελφός του προέδρου Αντάν Τσάβες, κυβερνήτης του κρατιδίου Μπαρίνας, έφθασε επίσης στην πρωτεύουσα της Κούβας, είπε ο Αρεάσα.

Ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο, τον οποίο ο Τσάβες έχει ορίσει διάδοχό του, επίσης βρίσκεται στην Αβάνα με τον πρόεδρο, σύμφωνα με τον Αρεάσα.

Ο Τσάβες υποβλήθηκε σε τέταρτη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο στην Κούβα, στις 11 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βολιβίας και φίλος του Τσάβες, Έβο Μοράλες, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Τσάβες περιέγραψε την κατάστασή του ως «πολύ ανησυχητική».

Ο γιατρός Χοσέ Ραφαέλ Μαρκίνα από την Βενεζουέλα, ο οποίος είπε ότι έχει συνομιλήσει με αξιόπιστες πηγές, υποστήριξε ότι υπάρχουν 90% πιθανότητες ο Τσάβες να μη ζει μέχρι την προγραμματισμένη ορκωμοσία του για την επόμενη θητεία του στις 10 Ιανουαρίου.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), κατηγορεί τις αρχές ότι παρέχει «ανεπαρκείς» πληροφορίες σχετικά με την υγεία του Τσάβες καθώς η μυστικοπάθεια της κυβέρνησης καλλιεργεί την αβεβαιότητα και την διασπορά φημών, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας της MUD, Ραμόν Γκιγέρμο Αβελέδο.