Συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, ενώ όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει η αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές στη χώρα που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, την ώρα που εξεταζόταν ο προϋπολογισμός της χώρας, σημειώθηκαν επεισόδια εντός και εκτός Βουλής. 
Μέσα στη Βουλή, οι αστυνομικοί για την ασφάλεια του κτιρίου απομάκρυναν πρώτα τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στα θεωρεία της Βουλής για να καλύψουν τις εργασίες του σώματος και λίγο αργότερα απώθησαν βιαίως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση, υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ, σπεύδοντας να τονίσει ότι θα συνεχίσει τον «ανένδοτο πολιτικό αγώνα» που κήρυξε μετά τα επεισόδια στη Βουλή, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την ίδια ως «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ ανέφερε χθες ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές. «Στις 24 Δεκεμβρίου κ ατέστη πλέον σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καταφεύγει στη βία και δεν είναι σε θέση να διοργανώσει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Γι' αυτό δεν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές. Η πολιτική σκηνή της χώρας θα μεταφερθεί στους δρόμους» τόνισε ο κ. Γκεοργκίεφ.

Το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές άφησε ανοιχτό πριν από μερικές ημέρες και ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Στο μεταξύ, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδίκασαν χθες την απομάκρυνση των δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου και έκαναν λόγο για «διαρκή επιδείνωση των συνθηκών άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην ΠΓΔΜ».

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι «ύστερα από έρευνα και έλεγχο του σχετικού οπτικοακουστικού υλικού δεν προκύπτει ότι οι επιφορτισμένες με την ασφάλεια της Βουλής αστυνομικές δυνάμεις υπερέβησαν την αρμοδιότητά τους ή άσκησαν υπερβολική βία κατά την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από την αίθουσα του Κοινοβουλίου στις 24 Δεκεμβρίου».

«Ως εκ τούτου» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ «οι καταγγελίες και αιτιάσεις της Ένωσης Δημοσιογράφων της χώρας είναι αβάσιμες».
 Από την πλευρά της, η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή της από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής του υπουργείου Εσωτερικών και ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.