Η τουρκική δικαιοσύνη έλαβε σήμερα μια πρώτη, ιδιαίτερα αυστηρή απόφαση στο πλαίσιο μιας σειράς διώξεων εναντίον στελεχών της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), μιας οργάνωσης που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, επέβαλε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης από τρεις μήνες έως και 17 χρόνια σε 40 Κούρδους ακτιβιστές οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας πως ήταν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι 40 καταδικασθέντες, όλοι από την επαρχία Σιρνάκ, είχαν συλληφθεί το 2009 σε μια μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στο εδώλιο εκατοντάδες Κούρδους -- χιλιάδες, σύμφωνα με κουρδικές οργανώσεις.

Η σημερινή απόφαση είναι η πρώτη που ελήφθη στις ανοικτές για το κοινό δίκες εναντίον μελών της KCK μετά από εκείνη την επιχείρηση.

Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων θεωρείται από τις τουρκικές αρχές η πτέρυγα του PKK η οποία είναι αρμόδια για την δράση στις πόλεις.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την KCK ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κράτος στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου οι Κούρδοι πλειοψηφούν και ότι το αποπειράται δημιουργώντας μια διοικητική δομή παράλληλη με τους επίσημους θεσμούς.

Διάφορες δίκες βρίσκονται σε διάφορα στάδια σε πολλές τουρκικές πόλεις με στόχο τις «βιτρίνες» του PKK, που είναι, σύμφωνα με τις αρχές, μέσα ενημέρωσης, δικηγορικά γραφεία, πολιτικά κόμματα.

Η απόφαση ακολούθησε την επιβεβαίωση, την Τρίτη από τον Γιαλτσίν Ακντογάν, πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι υφίσταται μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν με σκοπό τον αφοπλισμό των ανταρτών.