«Με τον Μόντι για την Ιταλία» θα είναι το όνομα του ψηφοδελτίου των κεντρώων δυνάμεων που υιοθέτησαν το πολιτικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι, με τον τεχνοκράτη παραιτηθέντα πρωθυπουργό κάνει «συστάσεις» στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ως προς το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας τους, γεγονός που δε δέχεται ο υποψήφιος της Κεντροριστεράς.
Ο Μόντι αποκάλυψε το όνομα του ψηφοδελτίου ο ίδιος σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του Rai Uno. «Πρόκειται για ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ρώμης. Ενιαίο ψηφοδέλτιο πρόκειται να συσταθεί οπωσδήποτε για την γερουσία. Για την βουλή «η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την προσεκτική ερμηνεία του ισχύοντος εκλογικού νόμου».

Εξάλλου ο Μόντι ενόψει μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας τους κάλεσε τον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς Πιερλουίτζι Μπερσάνι «να περιορίσει τις πιο ακραίες τάσεις και τους εκφραστές τους στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος».

Ο Μόντι θεωρεί ότι ο υπεύθυνος οικονομικής στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος, Στέφανο Φασίνα, έχει ασκήσει υπερβολική κριτική στην δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης τεχνοκρατών, ενώ δεν συμμερίζεται τις θέσεις του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, το οποίο απορρίπτει πολλές από τις νέες «ευέλικτες» μορφές εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ιταλίας, ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, εξήγησε ότι «θα επιθυμούσε σε γενικές γραμμές ένα είδος δεύτερης κυβέρνησης Μόντι, ώστε να αποδείξει στους ιταλούς ότι ο αποκλειστικός του σκοπός δεν είναι να αυξάνει τους φόρους, αλλά, αντιθέτως να παρουσιάσει τα τόσα χρήσιμα πράγματα που έκανε για την χώρα».

«Δεν φιμώνω κανένα»

«Δεν εννοώ να φιμώσω κανέναν, είμαστε ένα ελεύθερο κόμμα που καταφέρει πάντα να επεξεργασθεί μια ενωτική θέση», δήλωσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Ζητώ να τυγχάνει απόλυτου σεβασμού όλο μου το κόμμα», πρόσθεσε ο Μπερσάνι, ο οποίος έχει συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα και με τους Ιταλούς Σοσιαλιστές.