Τη μακροχρόνια διένεξη με τη Βρετανία για τα νησιά Φώκλαντας επαναφέρει στο προσκήνιο η Αργεντινή, επαναλαμβάνοντας το αίτημα διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για το μέλλον των διαφιλονικούμενων νησιών του Νότιου Ατλαντικού.   
Το αίτημα διατυπώνεται από την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύεται την Πέμπτη με ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Independent.  

Στο κείμενο της επιστολής η πρόεδρος της Αργεντινής καλεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη το 1965, και η οποία καλεί στην εξεύρεση «λύσης με διαπραγματεύσεις» σχετικά με τα νησιά και κατηγορεί τη Βρετανία ότι τα απέσπασε από την Αργεντινή σε μια «κατάφωρη άσκηση αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα».  

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία επί των Φώκλαντς «έως ότου οι κάτοικοί τους επιθυμήσουν κάτι τέτοιο».  

Ένα δημοψήφισμα για το πολιτικό καθεστώς των νησιών, με πρωτοβουλία της φιλοβρετανικής κυβέρνησης των Φώκλαντς, πρόκειται να διεξαχθεί το Μάρτιο.  

Η Αργεντινή υποστηρίζει πως κληρονόμησε την ιδιοκτησία των νησιών από την Ισπανία και πως η Βρετανία τα κατέλαβε διά της βίας στις 3 Ιανουαρίου 1833.  

Το 1982 ξέσπασε σύρραξη για τα απομακρυσμένα νησιά του Νότιου Ατλαντικού, τα οποία αποκαλούνται Μαλβίνας από τον Αργεντινή. Κατά τη σύγκρουση σκοτώθηκαν 655 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί στρατιώτες.  

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε πετρέλαιο γύρω από τα νησιά, στα οποία κατοικούν μόλις 3.000 άνθρωποι.  

Πηγή:  in.gr