Εξηγήσεις ενώπιον δικαστηρίου της Αγκυρας καλείται να δώσει ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός εν αποστρατεία Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, 81 ετών σήμερα, αναφορικά με την εμπλοκή του στο λεγόμενο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του '97 που ανέτρεψε την ισλαμιστική κυβέρνηση Ερμπακάν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατηγός Καρανταγί συνελήφθη στην κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο ο δικηγόρος του, Ερόλ Γιλμάζ Αράς, υποστήριξε ότι δεν συνελήφθη επίσημα, αλλά εκλήθη να καταθέσει, ως ύποπτος, ενώπιον εισαγγελέων στην Αγκυρα.

Ο Καρανταγί, αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου από το 1994 ως το 1998, αναμένετο να προσαχθεί εντός της ημέρας ενώπιον του δικαστηρίου στο πλαίσιο έρευνας που άρχισε το 2012 και ήδη έχει οδηγήσει στην προφυλάκιση πολλών άλλων ανώτατων αξιωματικών.

Το 1997 ο τότε πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, πρωτοπόρος του λεγόμενου πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση λίγο καιρό αφού το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας τον είχε προειδοποιήσει πως με την πολιτική του υπέσκαπτε το κοσμικού χαρακτήρα Σύνταγμα της χώρας.

Η ανατροπή της κυβέρνησης Ερμπακάν, η οποία είχε σχηματιστεί μετά τη συμμαχία του με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ, είχε αποκληθεί «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί χρησιμοποίησαν παρασκηνιακές πιέσεις για να ρίξουν τον πρωθυπουργό Εμπαρκάν, χωρίς να προσφύγουν σε μία ακόμη ένοπλη επέμβαση όπως το 1960, το 1971 και το 1980.