Στα αεροδρόμια της Συρίας, πολιτικά και στρατιωτικά, μαίνονται τις τελευταίες μέρες οι μεγαλύτερες μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατοντάδες μαχητές του ισλαμιστικού Μετώπου αλ Νόσρα και των ταξιαρχιών Άχραρ αλ Σαμ έσφιξαν χθες τον κλοιό γύρω από το το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ταφτάναζ, στην επαρχία Ιντλίμπ, πλήττοντας τις θέσεις των υπερασπιστών του με βολές πυροβολικού.

Την Τετάρτη, οι μαχητές είχαν διεισδύσει στο αεροδρόμιο της Ταφτάναζ πυροδοτώντας ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στην είσοδό του, αλλά απωθήθηκαν από τον στρατό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου που εδράζει στη Βρετανία, στην επίθεση παίρνουν μέρος έως και 800 μαχητές.

Εξάλλου, αξιωματικός των δυνάμεων που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται μάχες «εδώ και 48 ώρες χωρίς διακοπή», σημειώνοντας ότι η έκρηξη που προκάλεσαν οι αντάρτες τους επέτρεψε «να παρεισφρήσουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου».

Πολλοί από τους αντάρτες σκοτώθηκαν κατά την απώθησή τους και πλέον οι μάχες έχουν μεταφερθεί έξω από τον χώρο του αεροδρομίου, είπε.

Μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης και στην περίμετρο του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαλέπι, του μεγαλύτερου στη Συρία, που παραμένει κλειστό σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, καθώς αντάρτες πολιορκούν τις δυνάμεις της 80ής ταξιαρχίας οι οποίες το φρουρούν.