Οι υπάλληλοι της εταιρίας μεταλλικών προϊόντων Tekfor γερμανικής ιδιοκτησίας στο ορεινό Πεδεμόντιο της Ιταλίας, που σίγουρα δε φημίζεται για τις τροπικές του θερμοκρασίες, συμφώνησαν με τους εργοδότες τους να δουλεύουν σε θερμοκρασία 16 βαθμών, προκειμένου να μην χάσουν τη δουλειά τους.  
«Καλύτερα στο κρύο παρά χωρίς δουλειά», λένε οι εργαζόμενοι οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους στην Tekfor που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.   

Έτσι λοιπόν οι υπεύθυνοι τους έθεσαν το ερώτημα «θέρμανση ή απολύσεις» και εφόσον οι 1.000 εργαζόμενοι συμφώνησαν να κατέβει η θερμοκρασία στους 16 από τους 18 βαθμούς, η εταιρία δεσμεύθηκε πως δε θα προβεί σε καμία απόλυση.   

Με αυτό τον τρόπο όπως ισχυρίζονται οι επικεφαλής θα γλιτώσουν σημαντικό χρηματικό ποσό που θα τους επιτρέπει να πληρώνουν με συνέπεια τους μισθούς.   

Μέχρι βέβαια να φτάσουν σε αυτή τη λύση είχαν προηγουμένως μειώσει κατά 20% τις απολαβές σε όσους κατέχουν διευθυντική θέση, παρόλα αυτά δεν ήταν αρκετό. Έτσι έφτασε η πρόταση του θερμοστάτη.  

«Είναι δραστικές λύσεις που όμως δίνουν θετικά αποτελέσματα», εξηγεί στην εφημερίδα La Repubblica ο διευθύνων σύμβουλος Ρομπέρτο Πειρέτι.  

Βέβαια η πρόταση αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο του συνδικάτου Fiom-Cgil καθώς όπως δηλώνει η Μαρινέλα Μπαλτέρα «όταν αποφασίστηκε αυτό από τη διεύθυνση εμείς αντιδράσαμε. Μάλιστα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων όπου οι εργαζόμενοι ήταν λιγότεροι δεν υπήρχε καθόλου θέρμανση στον χώρο».  

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα καθώς προτιμούν να κάνουν αυτή τη θυσία παρά να βρεθούν στο δρόμο.