Δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην Google ύστερα από την διετή έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης για μονοπωλιακές πρακτικές του γίγαντα του ίντερνετ.  
Η έρευνα εναντίον της Google ολοκληρώθηκε την Πέμπτη και αφορούσε στις αλλαγές που εισήγαγε στη μηχανή αναζήτησης, οι οποίες είχαν θεωρηθεί «προβληματικές και δυνητικό πλήγμα στον ελεύθερο ανταγωνισμό».  

«Ηταν μια ομόφωνη απόφαση. Ο λόγος είναι ο εξής: δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία κατά των τραστ», δήλωσε ο Τζον Λίμποβιτς, πρόεδρος της επιτροπής που ερεύνησε το ζήτημα.  

Η Google έσπευσε να δηλώσει νίκη. «Το συμπέρασμα είναι σαφές: οι υπηρεσίες της Google είναι καλές για τους χρήστες και καλές για τον ανταγωνισμό», ανέφερε σε γραπτή δήλωση. Παραδέχτηκε όμως ότι συμβιβάστηκε εθελοντικά σε ορισμένα ζητήματα, όπως στο να διευκολύνει τους διαφημιζόμενους που επιθυμούν να περάσουν σε ανταγωνιστές της και να βάλει τέλος στις αποκλειστικές συμφωνίες αναζήτησης με ιστοσελίδες.  

Όμως το γεγονός ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες αποτελεί μεγάλη νίκη για την εταιρεία η οποία ελέγχει τα δύο τρίτα της αμερικανικής αγοράς αναζήτησης στο ίντερνετ. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η Google άρχισε να συμπεριλαμβάνει τα δικά της προϊόντα στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, τοποθετώντας τα αντίστοιχα προϊόντα ανταγωνιστών της πιο χαμηλά στις σελίδες των αποτελεσμάτων. Γι' αυτό επικρίθηκε από τους ανταγωνιστές της και ακόμη και από το Κογκρέσο ότι ευνοεί τα δικά της προϊόντα.  

Η Microsoft, που λειτουργεί την μηχανή αναζήτησης Bing, και η ιστοσελίδα Yelp πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες για τις πρακτικές της Google. Η μόνιμη απάντηση της εταιρείας στις κατηγορίες περί τραστ ήταν ότι «ο ανταγωνισμός βρίσκεται μόλις ένα κλικ μακριά».  

Η επιτροπή που τις διερεύνησε το δέχτηκε. Αν και είπε ότι εντόπισε «μερικές αποδείξεις» ότι η Google προσπαθεί να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό, δέχτηκε ότι κύριος στόχος των αλλαγών ήταν «να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη».
TAGS