Οι τουρκικές αρχές έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες τους με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως δήλωσε βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

«Οι συνομιλίες έφθασαν σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, κάποια σημαντική πρόοδος επιτεύχθηκε και υπήρξαν κάποια αποτελέσματα ή θα υπάρξουν» είπε την Παρασκευή μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Νουρετίν Τσανικλί, βουλευτής του AKP, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνομιλίες με τουν Κούρδο ηγέτη είχαν γίνει και σε άλλες περιστάσεις από το 1999, οπότε και συνελήφθη, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι –αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι– έχουν σκοτωθεί από το 1984 όταν το PKK άρχισε τον ένοπλο αγώνα του.

Το 2012 ήταν μια από τις πιο έντονες χρονιές με αλλεπάλληλα επεισόδια, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και αντεπιθέσεις των ανταρτών σε μια μεγάλη ζώνη στην νοτιοανατολική Τουρκία.