Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σήμερα σε πορεία για τον εορτασμό των 48 χρόνων από την ίδρυση της Φάταχ που διοργανώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας από το κίνημα του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σε μία σπάνια ένδειξη στήριξης προς τον ηγέτη της περιοχής που διοικείται από το αντίπαλο κίνημα της Χαμάς.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που διοργανώνεται πορεία υπέρ της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την βελτίωση στις σχέσεις ανάμεσα στον Αμπάς, ο οποίος διοικεί την Δυτική Όχθη, και την ισλαμιστική Χαμάς.

Η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007. Τα δύο κινήματα δεν κατόρθωσαν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσά τους ύστερα από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Η Χαμάς αντιτίθεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ υπό τον Αμπάς.

Αξιωματούχοι της Φάταχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η μαζική πορεία αποτελεί «σαφή ένδειξη και σαφές λαϊκό δημοψήφισμα ότι ο λαός στη Λωρίδα της Γάζας στηρίζει τον πρόεδρο Αμπάς».

Ο ίδιος ο Μαχμούντ Αμπάς δεν πήγε στη Γάζα για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις, αν και υψηλόβαθμα στελέχη της Φάταχ παρέστησαν ως αντιπρόσωποι.


Πηγή: protothema.gr