Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας προσέφυγαν σήμερα βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2013 στη δοκιμαζόμενη νοτιοευρωπαϊκή χώρα.

«Υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που διακυβεύονται [και] είναι ουσιώδεις, όπως η εμπιστοσύνη, η ισότητα στην κατανομή των [...] ευθυνών, και η αρχή της αναλογικότητας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Σοσιαλιστής βουλευτής Αλμπέρτο Κόστα.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι Σοσιαλιστές ήταν το κυβερνών κόμμα όταν η Πορτογαλία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011, ζητώντας την παροχή δανείων διάσωσης.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές αντιτίθενται στα μέτρα που έχει υιοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα. Έως σήμερα, η Λισαβόνα έχει λάβει χρηματοδότησή ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, έχει ήδη αποστείλει τον Προϋπολογισμό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας να ελεγχθεί το κατά πόσον είναι συμβατός με το Σύνταγμα της χώρας. Ο κ. Σίλβα έχει εκφράσει ανησυχίες για την αναλογικότητα των φοροεισπρακτικών μέτρων που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.